Térerő

Kinek érheti meg a Samsung Galaxy S21 Ultra?

2021. január 23. - terero

Nemrég rántotta le a leplet a Samsung a Galaxy S21 mobilokról, a sorozat legerősebb változata pedig az S21 Ultra lett. Ha valaki a legerősebb változatot kéri belőle, 550 ezer forint kell fizetnie érte. De kinek éri meg ennyit kiadni egy telefonért? Aki csak a válaszra kíváncsi, az 9:08-hoz tekerjen, aki a miértre is, az kávé mellé fogyasszon egy kis kontentot.

A bejegyzés trackback címe:

https://aterero.blog.hu/api/trackback/id/tr7316400126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.01.24. 07:36:16

Senkinek.
De nagypénzű divatmajmok kajálják és ez a Samsungnak jó biznic...

]{udarauszkasz 2021.01.24. 15:33:39

Azert a csillagasz tavcsore rateve egesz jol lehetne latni vele a Holdat. Mar a p20pro-n is ki lehetett venni a hegyeket a Holdon.

Zool2107 2021.01.24. 20:01:01

@]{udarauszkasz: veszel mondjuk egy Canon 350D tükörreflexes gépet 20-30e Ft környékén és mellé T2 adaptergyűrűt esetleg 1,25-ös vagy 2 colos adaptert ha kell. Így még mindig nem vagy 50e Ft környékén sem, és olyan képeket fogsz tudni csinálni amik kenterbe verik akármelyik mobillal készítettet. A maradék 500e Ft-ot meg elköltöd egy felső-középkategóriás Notebookra plusz mobilra amivel akár ott helyben a távcső mellett mented és szerkeszted a képeid (esetleg vezérled a távcsöved is).
Vagy esetleg veszel egy 10-15 éves rohangálós használt autót.
Vagy építesz egy gamer PC-t és veszel még mellé egy Xbox Series X-et vagy Playstaion 5-öt.
Vagy veszel egy 140 centis oled TV-t + 7.1-es hangcuccot hozzá.
Vagy leszigeltetsz belőle egy kisebb házat.
stb...

Irreális ár egy okostelefonért 550e Ft, akárhonnan nézzük. Haználati érték/vételár viszony siralmas.

]{udarauszkasz 2021.01.24. 20:16:26

@Zool2107: hm. Jo otlet, koszi! Akar egy vezerlos komolyabb kukkert is lehetne venni a fenykepezo melle. Ezzel mar akar a bolygokat is lehet fotozni, nem?

terero 2021.01.24. 20:32:11

@Zool2107: részben igazad van, viszont azt azért nem mondanám, hogy irreális az ár. tapasztalatom szeirnt a telefonoknál hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy miniatűr számítógépet tartunk a kezünkben, amivel azért nagyon sok mindent meg lehet csinálni. persze ha valaki csak telefonálásra, sms-ezésre, netezésre használja a készülékét, annak egy ilyen mobil tényleg felesleges (lásd a videóban a számítógépes példát).

inkább úgy fogalmaznék, hogy ez nézőpont kérdése. engem például, akit hidegen hagynak a játékok, a gamer PC árát sokallom, és sajnálnám a pénzt az xboxra és a ps5-re is. (ettől még tudom, hogy valakinek ez a hobbija, és inkább ilyesmire költ.) leszigetelni pedig legfeljebb egy nagyon, NAGYON kicsi házat lehetne belőle :) (épp benne vagyok, kész agybaj, ami ma ezen a téren (is) van). viszont nem vennék 550e-ért sem telefont, de nem azért, mert sokallom, hanem mert nincs rá szükségem.

amúgy az autós példánál maradva: szerintem itt ugyanaz a helyzet, mint amikor valaki megvesz egy 30-40+ milliós autót. a legtöbb ember feleslegesnek tart ennyi pénzt kiadni rá (érted, mindegyiknek négy kereke van, gurul, kormányt kell tekergetni, meg kell tankolni, elvisz A-ból B-be, szóval szimpla használati eszköz), mégsem az jut az embernek először eszébe róla, hogy irreális ár, vagy rossz ár/érték arány.

Zool2107 2021.01.24. 21:20:04

@]{udarauszkasz: a bolygó fotózási képességet inkább a távcső paraméterei határozzák meg. Ha nincsen GoTo mechanika a távcsövön (ez az elektronikusan vezérelt mechanika lenne) ami kompenzálja a föld forgását a hosszú expozíció alatt, akkor inkább egy jobb webkamerás megoldás lehet jó a bolygó fotózásra. Ilyenkor a webkamera által rögzített videó képkockáit kell egymásra pakolni (stackelni) és célszoftverekkel elég jó képeket kinyerni.

@terero: a szigetelés valóban kicsit elrugaszkodott példa, de egy kis nyaraló/weekend-ház megoldható ennyiből :) A felsorolással csak érzékeltetni akartam az ár/érték arányt. Egy autót, számítógépet, játékkonzolt, jó minőségű tévét azért akár 5-10-15 évig is el lehet használni.

Egy ilyen telefon már 1-2 év múlva elavultnak számít. Csak vegyél elő egy 5-10 éves okostelefont és próbáld meg használni telefonáláson és fényképezésen kívül. Itt van az asztalom egy Galaxy S3 meg egy Lumia 1520 - gyakorlatilag használhatatlanok, de nem a hardver miatt, hanem a szoftveres oldalon a szolgáltatások és követelmények annyira elmentek már mellettük, hogy egy szimpla Among Us-t nem tudok az S3-ra feltenni a gyereknek.

Emellett ott van a régi, 2. generációs i3 procival (10 éves) összerakott számítógépem egy 7 éves videókártyával, és tud rajta játszani GTA 5-öt és hasonló címeket (produktivitásról meg ne beszéljünk, irodai alkalmazára hibátlan, audio sima ügy, videó szerkesztés azért már gázos rajta). A TV-m sem mai darab (úgy 7 éves lehet, 3D-s led TV), de nem érzem úgy, hogy le lennék maradva bármiről is ezt használva (jelenleg az elérhető 4k tartalom szinte nulla).

Az autós példa azért nem igazán állja meg a helyét szerintem, mert egy 8 milliós és 30 milliós autó között azért nagyon sok differencia van. A felhasznált technológiák, anyagminőség, időtállóság között tényleg nagyságrendnyi különbségek vannak, mígy egy ilyen top kategóriás mobil nem igazán tud annyival többet felmutatni, mint mondjuk egy harmad- negyedannyiba kerülő riválisa. Dizájn terén semmi mozgástér (gyakorlatilag az összes telefon egy hatalmas kijelző csak, a hátlappal lehet minimálisan variálni amit aztán az emberek nagy része egy tokkal úgy is eltakar). A használt anyagok minősége azért véleményes, de biztosan nem lépi meg azt a kategória ugrás érzést mint az autóknál érezhető, a luxus és a pórnép verziók között. A felhasznált techológia meg hááááát... Szóval nem, nagyon nem éri meg akárhonnan nézzük :)

Ja még egy: "miniatűr számítógépet tartunk a kezünkben" - itt jellemzően sajnos az a tapasztalatom, hogy akik tényleg ki tudnák használni (nagyon szűk réteg) azok nem engedhetik meg maguknak ezt az árszintet. A cég meg ahol dolgoznak nem fog nekik ilyen készülékeket adni céges mobilként, mert még úgy is marha drága lenne - marad az ügyvezetőknek/tulajdonosoknak hogy tudjanak "reprezentálni" a nagyon fontos tárgyalásokon, mikor kiteszik az asztalra.
süti beállítások módosítása