Megjöttek a Samsung csúcsmobilok, de melyik éri meg?

2019. február 24. - terero

Szerda este Londonban követhettem végig a Samsung idei bemutatóját, ahol végre lerántották a leplet a 2019-es év csúcsmobiljairól. A Galaxy S10 mellett jött az olcsóbb Galaxy S10E és a drágább/nagyobb Galaxy S10+, sőt, bemutatkozott a cég első 5G-képes telefonja. Ez utóbbit Magyarországon nem fogják árulni, így marad a kérdés: a másik három mobil közül melyiket éri meg megvenni?

Ezek lesznek 2019 legmenőbb újdonságai

Az elmúlt években egy kicsit mintha megállt volna a technológiai innováció – legalábbis ami a mobilipart érinti. Persze jöttek újdonságok, de valahogy egyiknél sem lehetett érezni azt a bizonyos wow-faktort. Jó példa erre a jubileumi iPhone X, amit nagyon várt az egész ipar, és ami a szenzorszigeten kívül más újdonságot nem nagyon hozott. Pedig – ahogy mondani szokás – igény az volna rá.

2019 viszont ebből a szempontból nagyon más lehet. Az idei évben jön egy rakás olyan izgalmas újdonság, amilyenekre már évek óta nem volt példa. Tech, innováció rock and roll.

Ilyen volt veletek 2018

Úgy gondoltam, hogy ha már az év első videója érkezik, akkor a szokásos menetrenden és tematikán egy kicsit változtatva inkább azt venném górcső alá, milyen is volt a 2018-as év veletek. És a helyzet az, hogy szuper. Köszönöm, hogy vagytok, és hogy veletek együtt egy remek kis közösség kezd kiépülni. Hála, hála és hála.

Technológiát karácsonyra? Csak így ne!

Ajándékot venni egy tech-rajongó számára (nem csak) karácsonykor szinte lehetetlen vállalkozás. Na persze nem azért, mert ne lenne miből választani, vagy ne kínálná még Sunyika PC-boltja is 0 százalékos THM-mel a 600 colos tévét. Sima ügy, a vásárlók úgy veszik fel az áruhitelt, mintha nem lenne holnap, hogy aztán egész évben olyan méretarányban nézhessük Bérényi Miklós kopasz fejét, ahogy a jó isten megteremtette.

(Karácsonyi) ajándékot venni egy tech-rajongónak éppen azért nehéz, mert ekkora a választék, az viszont, hogy ki mit tudna hasznosítani a hétköznapokban, már rendkívül specifikus. Kütyüt, mobilt, laptopot, tévét, dimenziókaput nem vesz csak úgy "porfogónak" az ember, mert egyrészt értelmét veszti a készülék (minek megvenni, ha úgysem használja?), másrészt pedig a legtöbb dolog olyan drága, hogy így mellényúlni egy ajándékkal duplán fájdalmas dolog.

A tech cuccok vásárlára tele van buktatóval, amibe nagyon könnyű beleszaladni. Éppen ezért csináltam egy vdeót arról, hogy mire érdemes figyelni, ha ilyen típusú ajándékkal akarja meglepni az ember a másikat, plusz összeállítottam egy ötös listát is, amivel (talán) nem lehet mellélőni.

De az ajándék kiválasztásához van másik két tippem is: ezt nézd meg, ha laptopot vennél, ezt pedig, ha okostelefont.

Mit tud egy fitnesszkarkötő? Kézben a Honor Band 4

Még valamikor az ősszel mutatta be a Honor a Band 4 névre keresztelt fitnesszkarkötőjét, és már javában árulta is Kínában, amikor október közepén kiderült: Európába is elhozzák az új kütyüt. A bejelentést Prágában tették meg – ott, ahol a Honor 8X is bemutatkozott –, a héten pedig végre kézbe tudtam venni az eszközt.

00000000000000.png

De mit várhatunk a Honor Band 4-től, miért jó egy fitnesszkarkötő és hova vezet ez az egész okosórás-aktivitásmérős történet?

Az eddigi legrosszabb törvényt szavazhatja meg az Európai Unió

Nagyjából másfél hónap múlva szavaznak majd az Európai Unió döntéshozói arról, hogy elfogadják-e az új uniós szerzői jogi törvénytervezetet. Ha ez megtörténik, az alapjaiban változtathatja majd meg azt, ahogy az internetet ma ismerjük.

ban_content.png

A törvénytervezet legkritikusabb része a 13. cikkely (babonásoknak és számmisztikusoknak: milyen ironikus, hogy épp a 13-as szám jelöli), aminek a lényege röviden annyi, hogy minden egyes tartalomért, amit valaki feltölt egy oldalra (legyen az Facebook, YouTube, Twitter, akármi), a felhasználó helyett maga a platform lesz a felelős. Ha abban szerzői joggal védett anyag is található, annak súlyos anyagi következményei lesznek az oldal számára. A YouTube ezért mozgalmat indított, hogy megmentsék a szabad internetet:

Hajlítható telefon: parasztvakítás vagy van értelme?

A Samsungról évek óta tudni, hogy hajlítható kijelzős okostelefont fejlesztenek, az utolsó pillanatban viszont egy ismeretlen kínai gyártó, a Royole ellopta előle a show-t a FlexPai nevű készülékkel.

hatterem.png

Közben már a Huawei is a hajlítható kijelzőre fókuszál, de ebben gondolkodik az LG, a Nokia és (talán) az Apple is. De mégis miért jó a hajlítható kijelzős mobil? Parasztvakítás vagy tényleg van értelme?

Az okosmobilok munkagépe: teszten a Cat S61

A Cat (igen, a munkagépeket gyártó cég) évek óta készít okostelefonokat – amik nem egészen olyanok, mint amiket a többi gyártótól megszokhattunk. Vastag, nehéz, cserébe viszont ha leejted, hamarabb törik össze a beton, mint a készülék. Az elmúlt hetekben volt szerencsém kipróbálni a mobilt, úgyhogy most jöjjön egy kis összegzés: megéri ezért a telefonért 300 ezer forintot kiadni?

Hogyan válasszunk okostelefont? (2018)

Miután a visszajelzések alapján úgy tűnik, nagyon szerettétek a laptopvásárlós videót, a karácsonyi ajándékvásárlós szezon közeledtével érdemes kivesézni, mire kell figyelni egy okostelefon vásárlásakor. Rengeteg gyártó még több készülékéből kell választani, így nem könnyű a helyzet. Ha az embernek van egy kis szerencséje, legalább azt tudja, milyen márkát akar, de ez még mindig kevés a boldogsághoz. A vásárlásból könnyen lehet bosszankodás, ezért jöjjön most hét olyan szempont, amire érdemes odafigyelni, mielőtt telefont venne az ember.

Félig üres a pohár az új MacBook Air miatt

Szóval a dolog úgy áll, hogy az Apple 3+ év után adott ki végre egy új MacBook Airt és 4+ év után egy új Mac Minit. Utóbbi esetében kérdés, hogy egyáltalán szükség volt-e rá, előbbi esetében pedig félig üres lett a pohár: jól összerakott gépet kaptunk, némi kompromiusszummal – és egy igen vastag árcédulával. És akkor az iPad Próról még nem is beszéltünk.