Térerő

Rode VideoMic Me teszt – a legjobb mobilos mikrofon?

2018. október 06. - terero

Ma már a mobiltelefonokkal is lehet ugyanolyan jó videókat készíteni, mint egy fényképezőgéppel. (Elég csak a nemrég bemutatott új iPhone-ra, a Huawei Mate 10 Próra vagy épp a Honor 10-re gondolni, csak hogy párat említsek.) A látvány viszont nem minden, kell hozzá egy olyan mikrofon is, ami megfelelő hangot tud rögzíteni. És itt a bökkenő: mobilokhoz viszonylag kevés külső mikrofont lehet elérni. Most sikerült letesztelni az egyik legjobbnak mondottat.

A bejegyzés trackback címe:

https://aterero.blog.hu/api/trackback/id/tr4414284451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.07. 08:59:37

"Ma már a mobiltelefonokkal is lehet ugyanolyan jó videókat készíteni, mint egy fényképezőgéppel."

Pontosítok:

"Ma már a legdrágább mobiltelefonokkal is lehet majdnem olyan jó videókat készíteni, mint egy olcsó fényképezőgéppel."

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.10.07. 22:51:03

A témát alaposabban végiggondolva: Adott egy ember videoblogot készít, olyan témákból amik viszonylag kevésbé kötik meg a kezét arra, hogy milyen technikát, hol, hogyan használ. Viszont sem a képminőség, sem a hangminőség, sem a kreatív munka minősége nem éri el mondjuk a népszerűbb kamionos Youtube csatornák (pl. st22lacika, trucking girl) minőségét.

Felmerül a kérdés, hogy egy mikrofon teszt esetén mihez hasonlítsunk? És itt a vlog saját minősége kérdőjelezi meg a teszt értelmét. És ezt fel kellett volna ismerni, ha a vlog szerzője értene ahhoz, amiről a csatornája szól.

A korábbi iPhone áráról szóló kérdésben volt olyan ami csak közgazdaságtan szempontjából lett marhaság. Például azért, mert az ÁFA a többi telefont is érinti, a vám kérdésében az Apple-n múlik, hogy előbb az USA-ba megy-e a telefon, a forint gyengülés kapcsán viszont ezt elfeledve erősebb forintban fizetnénk ki ugyanezt az értéket. Az innováció kapcsán viszont előjött a szenzorsziget, ami leginkább egy design geg, és sok más hasonló dolog. Viszont az iPhone azzal együtt drágább a többi telefonnál, hogy ott pl. a többkamerás rendszerek területén van innováció.

Pl. annak a felismerése, hogy a feketefehér és a színes kamera alkalmazása hogyan lesz jó éjjel. Vagy éppen a hogyan lehet hatékonyabb lencserendszerrel több fényt beengedni. Ne adj isten komoly technológiai innováció a mobilkamerák lencséi kapcsán, ami után kullog az Apple.

Vagy annak a felismerése, hogy a fényképezőgép, a klasszikus videokamera, az akciókamera, egy jobb webkamera, sok nagysebességű kamera más-más dologra jó. Esetleg arra, hogy míg fotózásnál a hosszabb záridő sokszor segít egy-egy téma elkapásához sötétben, addig a videózásnál a képfrissítési frekvencia ennek korlátot szab. De pl. egy igazán jó képet adó komolyabb videokamerát (kellő méretű lencse, hogy sötétben is elég fény jusson a szenzorra) nem szerelhető drone-ra.

Vagy éppen arra, hogy a legtöbb Youtube-os videózásnál a laptop is opció. Akár a beépített webkamerával, akár más kompatibilis kamerával. S a laptopok esetében a külső mikrofon éppen úgy megoldható, mint a megfelelő kamera.

Azaz a komolyabb videós műfajban nem a fénykezőgép az etalon, hanem az maga egy rossz kompromisszum.

Az pedig, hogy a videó publikálása előtt nem mondod ki a konklúziót... Hogy nem hasonlítod össze komolyabban a hangot (pl. a vágóprogramban, hangszerkesztő programban megnézve) értelmetlenné teszi a videót.

Hogy a 4K-t kiemeled, de a fényérzékenységet, az objektíven átjutó fény mennyiségét, stb nem vizsgálod és sok más minőségi paramétert sem (pl. objektívek jellemző hibái hogyan jelennek meg a képen) és így mondod ugyanolyan jónak a mobil kameráját az komoly gond. Egyszerűen azért, mert ezeket a szempontokat jóval könnyebb észrevenni, mint azt, hogy mitől lesz rossz egy mikrofon, mitől lesz jó, hogyan kellene tesztelni.

Így pedig ebből a tesztből nem csak a konklúzió maradt el...
Hanem a biztosan jó minőségű referencia felvétel...
Számos olyan hang, ami segítené az összehasonlítást...

És persze nehéz eredeti, feldolgozatlan, tömörítetlen hangsávot látni :) De még a hangra jutó bitráta sem kedvez ennek...

Kertészl 2020.02.07. 19:21:13

Szia!
Vettem a Wish en egy külső mikrofon szettet, de nem akar működni a Huawei Mate10 pro telefonommal
Mi a neve annak a videó alkalmazásnak amit külső mikrofon használatához javasoltok Huawei Mate 10 pro telefonhoz?
A gyors választ előre is köszönöm.
Kertészl
süti beállítások módosítása