Térerő

Hajlítható telefon: parasztvakítás vagy van értelme?

2018. november 24. - terero

A Samsungról évek óta tudni, hogy hajlítható kijelzős okostelefont fejlesztenek, az utolsó pillanatban viszont egy ismeretlen kínai gyártó, a Royole ellopta előle a show-t a FlexPai nevű készülékkel.

hatterem.png

Közben már a Huawei is a hajlítható kijelzőre fókuszál, de ebben gondolkodik az LG, a Nokia és (talán) az Apple is. De mégis miért jó a hajlítható kijelzős mobil? Parasztvakítás vagy tényleg van értelme?

A bejegyzés trackback címe:

https://aterero.blog.hu/api/trackback/id/tr9114390436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lenörd hofstadter 2018.11.25. 12:53:57

Régen üveggyönggyel hülyítették az egyszerű bennszülötteket. Fejlődik a világ, hajlékony képernyő, 25 megapixel és hasonló varázsszavak az aktuális üveggyöngyök.
Amíg hülye van, addig lószar is...

midnight coder 2018.11.25. 14:20:22

@lenörd hofstadter: Hülyének itt vagy mindjárt te. Amúgy Pl. arra jó, hogy ha a villamoson, buszon olvasni akarsz, akkor ne egy egérmozin kelljen megtenned, ugyanakkor ne kelljen magaddal hurcolni egy tabletet.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.25. 15:42:41

@midnight coder: De ehhez nem kell fél évente lecserélni a legaktuálisabb kütyüre..

midnight coder 2018.11.25. 16:08:14

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Nem is. Nekem kb. 3 éves a telóm. Ez kb. két év múlva lesz meg elérhető áron, akkor váltok majd erre. De ennek speciel határozottan van értelme, ellentétben Pl. a lekerekített éllel, az arcfelismeréssel, a szenzorszigettel és más hasonló baromságokkal.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.11.25. 17:14:39

Egy vékony kihajtható laptop megbízhatóbb és praktikusabb.
Ennek feltekert, WC guriga formában lenne talán értelme, ami kiterítve tényleg nagy képernyőméret lenne.
Az utazók filmben volt hasonló.

midnight coder 2018.11.25. 18:32:50

@TanBá: Próbáltál már járművön akár csak netbookot is olvasni ?

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2018.11.25. 19:09:37

Egy ilyen, kinyitható gép értelemszerűen sokkal vastagabb lesz, mint egy normál eszköz, akkor meg nem is olyan jó, mert nem fér el a gatya farzsebében. Ha meg sikerül levékonyítani, akkor kinyitva lesz törékeny, sérülékeny. Szóval ennek mi értelme van? Meg minek egy nagyobb képernyő, amit farzsebbben lehet szállítani, amikor egy sima, kisebb tabletet beteszek a táskába azt' kész. Vagy, ha már kihajtható, akkor sokkal nagyobb méretre lehessen kihajtani, mondjuk 30x40 cm-re.

Egyébként meg ennyi pénzből venni kell 4 db normál mobilt, szigszallaggal összeragasztani egymás mellé és máris kész a kihajtható csodamasina. ;)

Ja, és gratulálok a gyönyörű szekrénysorhoz, tökéletes háttér a videóhoz a harmonikaajtóval együtt. ;)
Meg ajánlok egy vízszintezőt a kamera beállításához. Majdnem kidőltem a székből, mialatt néztem a videót. ;))))

midnight coder 2018.11.26. 07:39:08

@Fotósképző: Már a mai mobilok is túl vékonyak ahhoz, hogy a gatya farzsebében hordjam. De azért van az embernek kézitáskája. És ha neked jó a 4 egymás mellé ragasztott mobil, akkor hajrá. De még jobb ötlet, ha veszel a tesco-ban 30 butatelefont és azt ragasztod szigszalaggal össze, akkor még olcsóbban jössz ki.

szepipiktor 2018.11.26. 11:48:54

@midnight coder: Tehát akkor annak, ami neked jó, annak van értelme, ami nem kell neked, annak nincs?
Miért probléma számodra, ha másoknak is megvan a saját igényük és annak alapján döntenek, ítélnek?

szepipiktor 2018.11.26. 12:08:59

"Próbáltál már járművön akár csak netbookot is olvasni ?"
Elég jól lehet egy sima 5 colos telefonon is.

CSOKKI MÁLNA 2018.11.26. 12:18:07

Mikor jön már a villanyborotvával egybeépített okosteló..? :)

szepipiktor 2018.11.26. 12:23:35

Szerintem menjünk vissza az alapokhoz.
A mai okostelefonoknak már nincs kapcsolatuk a telefonhoz, mint eredeti eszközhöz, de már a PDA-alapú okoseszközkhöz sem.
Ma kizárólag a szórakozás kiszolgálása a cél, felesleges appok százezrei készülnek ehhez. Ma az okostelefon egy generáció - jellemzően az Y generáció, hiszen ők "nőttek fel az ilyen eszközökkel együtt - varázspálcája, a telefon, a kommunikáció, a fényképezés, a videózás, a zenehallgatás és a játék egy eszközzel történő "élvezése" az ideológiájuk.
És erre rápattan a marketing és erre fejlesztenek ma már.
6 colos kijelzőn játszanak, 6 colos kijelzőn néznek 4K-s videókat (????), azon élnek, kommunikálnak, orwelli "magasságokba" szárnyalnak - mert birtokolni kell, beletartozni a falkába, összekacsintani és megvetni azt, aki nem ezt teszi. Jobbs roppant ügyesen használta ki a fogyasztói gyengeséget, hiszen számtalan, korábban is létező ezközt, technológiát adott a fogyasztóknak.
És bejött.
Ez a hajtogatható dolog pontosan olyan, mint a sokkamerás fotófunkció, a sokszáz magos processzorok, a mérhetetlen méretű tárolók beépítése - csupán farokméregetés, hasznossága nem sok van, de garantált, hogy ezért is sokan fognak hálózsákokban a boltok előtt éjszakázni, hogy ELSŐKÉNT birtokolhassanak valami eszméletlen drága cuccot. Aminek elavulási ideje jellemzően félk év, és lehet megint a bolt elé feküdni egy másik újdonságért.
Szóval ha a kérdésre keressük a választ, akkor érdemes megvizsgálni a mobilkommunikáció és az eredeti okoseszközök klasszikus evolúcióját (felhasználás központúság) és a jobbs-éra konzumer fogyasztói fejlődési lépéseit.
Utobbi esetben van értelme, a valós térben meg nincs.
Aki trendi annak ez menő és kell, aki normális tudatos, annak meg nem az.

szepipiktor 2018.11.26. 12:27:29

@pina noir: Jó a meglátásod!
De az is majd világmegváltó újdonság lesz, legalább is ezt állítja majd a "szakma".
A 70-es években kezembe foghattam olyan villanyborotvát, ami egy bébielemmel működött...
Ugyanakkor kipróbáűlhattam szovjet rugós, felhúzhatóst is, hiszen a tundrán az működött, ha nem volt elektromos hálózat.
Ahogy láttam akkor rugós, felhúzható szovjet FILMKAMERÁT is!
Szerintem ezek is számításba vehetők a monileszközök jövőjénél.
Majd lesz akkor is egy Jobbs, aki a világ szemébe hazudja, hogy csak ő, és először!

szepipiktor 2018.11.26. 12:42:08

2000 körül sörözgettem egy neves japán fotóscég hazai képviseletének vezetőjével.
Kérdezgettem a pixelek jövőjéről, hogy vajon mikor jön a 2, a 4 vagy a több megapixel a digitális fényképezőgépeknél.
Egyszerűen kinevetett, mosolyogva mondta a söröcskék felett, hogy ennyire naív nem lehetek!
A nagy gyártóknál - Canon, Nikon, Kodak, Fuji, Sony stb. - már a polcokon állnak a több tíz megapixeles komponensek is, bármikor közreadhatnák a 20-30 megapixelese gépeket is.
De ez marketing!
Ezt fokozatosan, csepegtetve kell kiadni, mert akkor folyamatosan generálják a vásárlást, évtizedeken át fenntartható az érdeklődés.
Ma ugyanez megy az okoseszközökkel is. már vagy tíz évre ott állnak a polcokon a következő "üveggyöngyök", de félévente mutatják csak be azokat, mint valami mérhetetlen nagy fejlesztési projekt eredményeit, így félévente rohamozza meg a fogyasztó a boltokat.
Ezzel a módszerrel elterehetik a figyelmet a hasznosságról, a valódi értékekről és a újdonság lesz a célkeresztben.
Garantált, hogy a polcokon áll már a 8K-s kijelző, a 6 meg több kamera, a gömb kialakítás és más módi, és nemsokára egy ilne kapcsán veti fel a blogger, hogy az parasztvakítás vagy hasznos...
.
Érdemes kipróbálni:
Mindenki írja le, mi az ami KELL neki egy mobiltól. Ne azt, hogy MI TETSZIK (nekem is rohadtul tetszenek a Ferrarik...), hanem hogy MI KELL.
Ott lesz a papíron, hogy mondjuk 5 dolog kell, míg 20 dolog tetszik...
Most a trendihalmaz a 20 dologra fogja rá, neki az kell... Ha szembesíted, hogy 5 kell neki, akkor nekedtámad, elavult, irigy, maradi meg hasonló leszel.
Ez a marketing lényege.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.11.26. 14:33:03

@midnight coder: Inkább a hajlítható tabletnek lenne értelme. Otthon a kanapén kinyitva nézem, a villamoson összehajtva. Sztem a telo bizonyos méret fölött nem kényelmes már.
süti beállítások módosítása